Snoek: de vrees van de zoetwaterwereld

Snoeken staan bekend om hun woeste aanvallen en bijna eindeloze eetlust, in staat om alles te grijpen wat los en vast zit. Van de andere vissen en kikkers in de rivier tot kleine vogeltjes die te dicht bij het water landen. Snoeken zijn beroemd om hun bek vol messcherpe tanden en weten maar al te goed hoe deze te gebruiken. Het zijn sluwe rovers en voor vele kleinere dieren het onderwerp van hun nachtmerries.   Maar over snoeken doen er de meest gekke verhalen de ronde. Wat is nu feit en wat zijn typische vissersverhalen? Aasvis.nl zocht het voor u uit!  [divider align=”center”]

De snoek, een Noordelijke zoetwatervis 

Snoeken houden van grote plassen diep, langzaam stromend water zoals meren, rivieren en grote beken. Ze prefereren waterplassen waar er voldoende riet aanwezig is. Dat riet gebruiken ze om op de loer te liggen en zo ongezien hun volgende diner te kunnen vangen. Snoeken bevinden zich in het gehele Noordelijke halfrond. Van Noord-Amerika en Canada tot heel Europa en delen van West-Aziëze hebben het hele Noordelijke deel van onze aarde geclaimd als hun territorium. 

Lichamelijke snoeken karakteristieken 

Snoeken zijn over het algemeen vrij groot, de vrouwelijke versies groter dan de mannelijke. Snoeken variëren in grootte van slechts een halve meter tot 1,8 m lang, afhankelijk van de soort en het gebied waarin ze leven. De grijsgroene schubben van de snoek zorgen voor een perfecte camouflage wanneer hij zich verstopt tussen het riet.  De snoek is een van de meest gemakkelijk te herkennen vissen, voornamelijk vanwege hun langwerpige lichaamsvorm en kenmerkende puntkop. De tanden van de snoek zijn puntig en messcherp. Dit maakt het vangen van prooien efficiënter.   Hoe zwaarder de snoek is, hoe meer kans dat de vis vrouwelijk is. Mannelijke snoeken hebben zelden een gewicht van 4,5 kg of meer. 

Snoeken: luie, sluwe carnivoren 

Snoeken zijn carnivoren en consumeren elke dag een grote hoeveelheid voedsel. Hun dieet bestaat vooral uit vissen die kleiner zijn dan zij. Maar door hun luie karakter eten ze ook wel eens dieren als kikkers en vogels.   Een snoek is een wachter. Hij verstopt zich tussen planten, muisstil, tot een prooi dicht genoeg komt om het in 1 keer te kunnen vangen. Ze eten letterlijk alles wat ze maar kunnen vangen, zolang ze er maar niet te veel moeite voor hoeven te doen.  

Moord en kannibalisme, maar geen vijanden 

De snoek is in zijn lokale onderwaterwereld de grootste, gevreesde vijand van ieder ander waterwezen. Niemand is opgewassen tegen dit immense dier met vlijmscherpe tanden. De snoek is de moordenaar van de meren en waterstromen.   Daarnaast doet hij zich te goed aan kannibalisme door zijn kleinere soortgenoten na te jagen.   Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.  

Een Esox-familiestamboom 

De snoek die wij hier in Nederland kennen, is deel van een veel grotere familie van vissen, de Esox familie. En die familie verdeelt zich onder in 5 erkende soorten van deze roofvissen: 
  • Amerikaanse Pickerels (Esox americanus)een soort die zich, je raadt het al, in Noord-Amerika bevindt. Deze soort Esox wordt nog eens onderverdeeld in 2 ondersoorten: de redfin snoek, die het oosten voor zijn rekening neemt, en de grassnoek, die het westen van het continent onveilig maakt. Ongeveer dan toch, want op veel plekken kan je ze allebei vinden. Leuk weetje is dat deze 2 ondersoorten samen nakomelingen kunnen maken, waardoor er een heleboel hybriden rondzwemmen ook. Deze soorten zijn relatief klein ten opzichten van onze snoek en vallen onder de kleine snoeksoorten; 
  • Kettingsnoek (Esox niger): een andere kleine snoeksoort is de Kettingsnoek, wat hem ook meteen een rechtstreekse neef van de vorige 2 soorten maakt. Ook deze soort komt vooral voor in Noord-Amerika en staat bekend om gewoon overal te zijn. Hij is alomtegenwoordig. 
  • Amoersnoek (Esox reichertii): deze snoek komt van nature uit alleen maar voor in het Amoer-gebied, de grens tussen RuslandChina en Mongolië. De Amoersnoek valt onder de categorie grote snoeken en is qua lengte vergelijkbaar met onze snoek. Het is dan ook een gewilde prijssnoek onder vissers. Deze snoek steekt af tegen zijn stamboomgenoten door zijn opvallende kleurendracht: witzilver met zwarte bollen. 
  • Snoek (Esox lucius): Deze soort is de enige die zich in zowel Europa, als Azië en Noord-Amerika bevindt. Het is de meest voorkomende soort en staat bekend als de agressiefste onder zijn familieleden. Deze snoek behoort ook tot de grote snoeksoorten. De Amerikaanse versie is in het algemeen kleiner dan de Europese variant. De Esox lucius is een van de meest luie snoeksoorten. 
  • Muskellunge (Esox masquinongy)deze Noord-Amerikaanse grote soort snoek heeft veel gemeen met de Esox lucius. Vooral karaktergewijs. De Muskellunge is zowaar nog luier dan zijn soortgenoot en gaat dus ook wel eens op zoek naar makkelijk te vangen prooien in plaats van zich moe te maken door achter een andere vis aan te zwemmen. Deze snoeken zijn de grootste van alle soorten en leven het langste.
  • Esox cisalpinus en Esox aquitanicus: Buiten de 5 grote soorten zijn er in 2011 en 2014 nog 2 nieuwe soorten ontdekt en in respectievelijk Italië en Frankrijk. Deze soorten zijn relatief nieuw. Ze horen beide tot de grote soorten snoeken.