Snoekbaars vissen: een uitdagend avontuur

De snoekbaars. Een mysterieuze, wispelturige vis, die vaak koppig in het water blijft zitten , maar je andere keren prachtig kan verrassen. Welkom in de wereld van het snoekbaars vissen.

Snoekbaars, de vis

De snoekbaars is het grootste en meest indrukwekkende lid van de baars familie.

Met zijn lange, gespierde lichaam lijkt hij een beetje op de snoek. Maar daar stoppen de fysieke gelijkenissen. De snoekbaars heeft meestal een groenbruine kleur, maar kan in principe kleuren bevatten van zilvergrijs tot goudbruin. Zijn flanken zijn versierd met donkere, verticale strepen en zijn onderbuik is wit.

Een snoekbaars is een roofvis met krachtige kaken en lange, scherpe tanden. Vooral de twee voorste tanden zijn erg lang. Mensen noemen hem daarom wel eens een vampiervis. Hij heeft grote ogen, die in donker, troebel water opake worden. Daardoor kan hij zijn prooi in weinig verlichte wateren nog steeds erg goed vinden.

Net als andere baarzen heeft ook de snoekbaars een dubbele rugvin. Vooraan een harde stekelige vin met 14 stralen, achteraan een zachte.

De gemiddelde snoekbaars weegt ongeveer 3,6 kg en is tussen de 65-90 cm lang.

Jonge snoekbaarzen leven vaak in groep, maar gaan een solitair bestaan leven als ze groter worden.

Snoekbaars vissen op de juiste plek

Snoekbaarzen leven in het diepste en donkerste water. Hier voelen ze zich thuis, voeden ze zich het beste en voelen ze zich op hun gemak.

Een snoekbaars houdt van schaduwplekken als bruggen om zich te verbergen. Het verminderde lichtniveau trekt deze roofvis aan. Ze hebben er dan ook de aangepaste ogen voor. Ogen die het niet zo goed doen met licht, maar des te meer kunnen zien in donkere en troebele omgevingen.

Snoekbaars gedijt in grote, zuurstofrijke wateren zoals reservoirs, grindgroeven en grote rivieren. Ze zijn niet zo groot in aantal als snoeken of baarzen, maar in sommige rivieren en kanalen kan je grote populaties vinden.

Tegen de bodem aan

Snoekbaars vissen doe je tegen de bodem van het waterbekken aan. En dit weer om dezelfde reden als hierboven beschreven: snoekbaarzen houden niet van licht en genieten van donkere wateren. De bodem dus.

Hiervoor heb je jigkopjes van 14 gram of zwaarder nodig. Maar uiteraard pas je deze tool aan de omstandigheden aan. Bij felle wind en harde stroming gebruik je een categorie zwaarder.

Klein aas vs. Groot aas

Dat een snoek zijn ogen groter zijn dan zijn maag weten we ondertussen wel. Die kleine agressieve duiveltjes zijn gewoon groots en uitbundig in alles wat ze doen. Bek open en alles wat er in past, mag naar binnen.

Maar een snoekbaars is geen snoek. Snoekbaarzen zijn wat voorzichtiger en kiezen liever voor kleiner aas dat ze makkelijk de baas kunnen.

Technieken voor snoekbaars vissen

Er zijn verschillende technieken om die gewilde snoekbaars te veroveren:

Dropshotten

Dropshotten is de techniek waarbij je je aas en haak boven het lood hangt, om dan het loodje op de bodem te laten dansen. Dit zorgt er voor dat het kunstaas op een bepaalde manier beweegt dat snoekbaarzen en andere vissen wel heel erg leuk vinden.

Dit is een van de beste manieren om op snoekbaarzen te vissen. Het lood zorgt er voor dat je aas naar de bodem kan zakken, zonder dat de stroming lastig gaat doen. Aangezien snoekbaarzen meestal op de bodem leven heb je hierdoor meer kans om deze soort vis te vangen. Ook zorgt dropshotten er voor dat je aas er springlevendig uit gaat zien. Dat vinden snoekbaarzen erg leuk.

Met deze techniek zorg je er voor dat je haak en aas niet in de waterplanten die op de bodem groeien blijven vast hangen, wat een extra handigheidje is.

Trollend vissen

Vanuit een boot heb je de kans om te gaan “trollen”. Ook wel eens “slepen” of “sleepvissen” genoemd. Dit wil zeggen dat je je hengel met aas en andere benodigdheden statisch op een boot plaatst en dan een heerlijk boottochtje gaat maken. Zachtjes uiteraard, het is niet de bedoeling om een race te beginnen tegen de snoekbaarzen.

Snoekbaarzen vinden dit heerlijk. Vooral in de zomer wanneer ze heerlijk actief zijn en houden van op prooien jagen. Een prooi waar ze achteraan kunnen zitten, is dan een leukigheid.

Doodaas vissen

Of je nu met een dobber vist of statisch aan de kant je setup klaar zet, velen raden foutief af om met doodaas snoekbaarzen te proberen vangen. Doodaas was echter een veelgebruikte tool in het verleden, die ook wel erg mooie exemplaren opleverde. Het is niet omdat we nu zoveel meer mogelijkheden hebben, dat de oude technieken niet meer van tel zijn.

Ook met doodaas kan je dus snoekbaars vissen. Dit is een techniek die onze voorvaderen keer op keer bewezen hebben en hoewel onze moderne alternatieven misschien inderdaad wat makkelijker en sneller werken, is deze oude techniek een blijvertje en mogen we onszelf af en toe wel eens uitdagen.

Het perfecte kunstaas voor snoekbaarsvissen

Kunstaas heb je in alle vormen en soorten. Pluggen, shads, spinners, jerkbaits… je hebt voor iedere visser en voor iedere vis wel iets speciaal.

Voor snoeken werken al die dingen. Die bijten in alles dat een kop en staart heeft. Maar snoekbaarzen zijn een beetje gesofisticeerder. Die zijn wat kieskeuriger.

Shads ofwel “softbaits” zijn favoriet onder de snoekbaarzen. In de zomer gebruiken we heerlijk felkleurige shads die zwierige bewegingen kunnen maken, in de winter houden we het soberder en gebruiken we shads die wat rustiger bewegen. Net zoals de snoekbaars zelf. In de zomer zijn ze snel en aanvallend, in de winter bewegen ze zich wat rustiger voort.

Het best kies je je kunstaas met oog op het seizoen.

Snoekbaars vissen, een prachtig avontuur

Vissen op snoekbaarzen is een ervaring die iedere visser eens moet meemaken. Het is zowel technisch als praktisch uitdagend en de trofee op het einde is een prachtig wonderdier.

Aasvis.nl wenst je een heerlijke snoekbaars viservaring.