Kunstaas

Categorieën

Kunstaas Pluggen

 

Wat is een plug?

Als je ooit Kunstaas hebt gebruikt om vissen te vangen, weet je hoe effectief dit kan zijn. Het gebruik van kunstaas is het meest voorkomende alternatief voor doodaas.

Kunstaas pluggen zijn kunstaas gemaakt van harde plastic, gevormd en gekleurd om op aasvissen en andere prooien te lijken. Ze zijn gemaakt van een massief of hol stuk plastic. Aan de voorkant hebben ze een “schoep” of “zwemlip”, een dun plaatje metaal of plastic dat met zijn eigen voor- en nadelen komt. Kunstaas pluggen hebben meestal twee of drie dreggen, op z’n minst eentje onder de buik en eentje in de staart. Afhankelijk van het ontwerp kunnen ze drijven, zinken, duiken of zweven.

Hoe werken Kunstaas Pluggen?

Hoe je het ook wendt of keert, een kunstaas plug is een levenloos stuk plastic. En de meeste vissen zijn best wel slimme dieren. Die trappen niet zomaar in de val als er iets onbeweeglijks in het water ligt. Kunstaas vissen valt daarom onder een heel andere categorie binnen de technieken van de visserswereld.

Als je met Kunstaas Pluggen wil vissen, moet je een bepaalde techniek onder de knie krijgen: het laten zwemmen van een dood stuk materiaal. Door bepaalde bewegingen in het water te maken, kopieer je het zwemgedrag van aasvissen, waardoor je meer kans hebt dat roofvissen gaan bijten. Maar dat laten bewegen moet je dus gaan leren.

Duiken of drijven?

Duiken of drijven heeft niets te maken met de omvang, grootte of lengte van je plug, maar wordt vooral bepaald door de zwemlip.

De zwemlip is het kleine metalen of plastic plaatje dat je vooraan aan de plug ziet hangen. De stand van de zwemlip zegt iets over de diepte waarop de plug gaat bewegen. Hoe horizontaler de zwemlip, hoe dieper de plug aan het duiken gaat. Hoe verticaler de zwemlip, hoe meer de plug blijft drijven.

Kunnen zwemmen op een bepaalde diepte staat echter niet gelijk aan dat ook daadwerkelijk gaan doen. Om effectief aan jouw gekozen diepte te raken, moet je ook rekening houden met de dikte van je lijn. Hoe dunner de lijn, hoe dieper de plug kan gaan zwemmen.

Drijvende pluggen worden op hun beurt onderverdeeld in 3 verschillende groepen: oppervlakte, hooglopende en diepduikende pluggen.

Welke soorten Kunstaas Pluggen zijn er?

Kunstaas Pluggen, zowel de drijvende als de zinkende, komen in allerlei maten en soorten. Deze soorten zijn er o.a. beschikbaar:

Eendelige pluggen

Deze pluggen vormen 1 geheel. Geen stukjes die aan elkaar gehangen moeten worden, maar gewoon een plug zonder meer.

Meerdelige pluggen

Meerdelige Kunstaas Pluggen bestaan uit meerdere delen, die meestal met een kettingschakeltje aan elkaar hangen. Het voordeel hiervan is dat de kunstvis zich natuurlijker door het water kan bewegen en meer op een echte vis lijkt.

Ratelpluggen

Kunstaas pluggen met een luide ratel zijn in staat om roofvissen al van op verre afstand aan te trekken. Het ratelgeluid maakt hen nieuwsgierig, waardoor ze maar al te graag een kijkje komen nemen, met als potentieel resultaat dat ze sneller happen.

Propellerpluggen

Propellerpluggen zijn ook een speciale soort plug. Deze pluggen hebben een propeller, waarmee er door bepaalde bewegingen luchtbellen worden gemaakt in het water. Zo lijkt het aas echter en trekt het meer vissen aan.

Jerkbaits

Jerkbaits hebben maar 1 groot verschil met de andere pluggen: ze hebben geen zwemlip. Sommige mensen vinden dat jerkbaits een categorie apart zijn, maar niet iedereen volgt deze richtlijn.

Duiken of drijven?

Duiken of drijven heeft niets te maken met de omvang, grootte of lengte van je plug, maar wordt volledig bepaald door de zwemlip.

De zwemlip is het kleine metalen of plastic plaatje dat je vooraan aan de plug kan zien. De stand van de zwemlip zegt iets over de diepte waarop de plug gaat bewegen. Hoe horizontaler de zwemlip, hoe dieper de plug aan het duiken gaat. Hoe verticaler de zwemlip, hoe meer de plug blijft drijven.

Vissen is uiteraard niet alleen afhankelijk van de gebruikte plug. Kunnen zwemmen op een bepaalde diepte staat niet gelijk aan dat ook daadwerkelijk gaan doen. Om effectief aan jouw gekozen diepte te raken, moet je ook rekening houden met de dikte van je lijn en onderlijn, de afstand van de hengel en het gebruikte plugdraadje.

Welke kleur pluggen vinden roofvissen het leukste?

In de visserswereld bestaat er een algemene regel: donker water = felle kleuren, helder water = natuurlijke kleuren. En dat is ook gewoon logisch.

In helder water wil je graag dat je kunstaas pluggen er zo natuurlijk mogelijk uit zien. Je wil de natuurlijke gang van zaken imiteren, je pluggen lijken dus het liefst op echte prooivissen. Een bijkomend argument is dat de ogen van roofvissen die in helder water vissen veel beter zijn aangepast aan het licht. Ze kunnen dus ook makkelijker zien of een vis echt is of niet.

In donker of troebel water ligt dit helemaal anders. Als je daar natuurlijke kleuren gebruikt, kunnen de meeste roofvissen je kunstaas niet eens zien. Hun ogen zijn er op gebouwd om contrasten te kunnen zien. In dit geval gebruik je het liefst een goed opvallende vis: felle kleuren, zo contrasterend mogelijk!

Kunstaas Pluggen voor beginners

Om de moeilijkheidsgraad een beetje te beperken, beginnen beginners het liefst met een drijvende plug. Deze is het makkelijkste te hanteren. Beweeg je de lijn, dan gaat de plug vanzelf duiken. Stop je met bewegen, gaat je plug weer boven komen drijven. Het kunstaas neemt de helft van het werk van je over en heeft minder kans om in allerlei obstakels te blijven haken. Een ideale beginnersplug!

Geef een reactie