Dood aas onderlijnen

Onderlijnen 

Wat is een onderlijn?  

Een onderlijn is een stukje vislijn waaraan een haak is geknoopt, de onderlijn heeft daarom een belangrijke functie, trekkracht. Deze trekkracht is bepalend voor de trekkracht van de roofvis wanneer deze het aas in zijn bek heeft en met veel kracht het aas probeert te veroveren. Een roofvis kan namelijk een flinke kracht zetten op een onderlijn. Daarnaast is het van belang dat de onderlijn de juiste lengte heeft, het is beter om een langere onderlijn te nemen zodat de roofvis niet in contact komt met de hoofdlijn. Door zijn honderden vlijmscherpe tanden kunnen ze gemakkelijk de hoofdlijn kapot bijten. En zorg er tot slot voor dat de onderlijn dunner is dan de hoofdlijn, ten eerste valt een dunnere hoofdlijn minder snel op in het water. Ten tweede, wanneer je eventueel vast komt te zitten in dichte begroeiing op de bodem, vuiligheid of planten dan breekt de onderlijn en niet de hoofdlijn. 

Voordelen onderlijn.  

Als je aan ons zou vragen, is het van belang om een onderlijn te gebruiken, is het antwoord ‘ja’. Er zitten namelijk een aantal belangrijke voordelen aan het gebruik van een onderlijn :  

  • Wanneer je erachter komt dat een haak toch te klein of te groot is, maar ook wanneer je haak bot word, is de onderlijn een eenvoudige en snelle mogelijkheid om een haak te verwisselen, omdat de haak aan de onderlijn wordt gemonteerd. Daarnaast blijft de lijnlengte hetzelfde en vis je alsnog op de juiste diepte.  
  • Wanneer je een dunne onderlijn gebruikt, zal het kunst of dood aas op een natuurlijke manier bewegen in het water, waardoor een roofvis sneller naar dit smakelijke hapje zat grijpen.  

Welke onderlijn kan ik het beste gebruiken? 

De keuze is reuze als het gaat om onderlijnen, maar waar let je nou eigenlijk op ? Je begint met het bepalen welk soort materiaal het handigst is. Je kan kiezen uit staal, titanium en fluorocarbon en nylon. Stalen onderlijnen volstaan prima, maar wilt u dat de onderlijn meer hardheid, rekbaarheid en onzichtbaarheid heeft, is het beter om nylon of fluorocarbon te gebruiken. Nylon heeft na langere tijd gebruik nog rek tijdens het werpen en aanslaan, dit is om een lijnbreuk te voorkomen of te beperken.   

De lengte van de onderlijn verschilt per persoon, je kiest namelijk zelf de lengte waar je het beste mee vist. Maar toch is het van belang om te weten met welke lengte je het best kunt vissen, namelijk bij vijvervissen bedraagt de lengte van de onderlijn tussen de 30 en 60 centimeter, bij kanaalvissen is het gebruikelijk om tussen de 10 en 20 centimeter te zitten.  

Tips and tricks.  

Hieronder nog een aantal interessante tips zodat het kiezen van een onderlijn makkelijker wordt.  

  • Bij het vissen op snoek worden er dikkere, langere en slijtvastere onderlijnen gebruikt. Bij het vissen op (snoek)baars gebruikt u een dunne, kortere onderlijn.  
  • Een hoge trekkracht van een roofvis gaat gepaard met de dikte van een onderlijn, een dikke onderlijn met hoge trekkracht aan een dunne hoofdlijn is niet nodig. Zorg ervoor dat de onderlijn daarom dunner is dan de hoofdlijn.  
  • Neem een langere onderlijn dan wat u in gedachte heeft, zodat u wat meer spelingsruimte heeft om de onderlijn eventueel in te korten. Koop daarnaast een onderlijn met een klein haakje. 
  • Voordat u begint, controleer de laatste meter van de hoofdlijn en de onderlijn waar je in gaat knopen, op beschadigingen.  

Geef een reactie