Dreggen & Lood

Wat zijn dreggen ?

In de vroege steentijd, tienduizenden jaren geleden, ontwierp men de vishaak, deze maakte men uit hout, bot, ivoor, (vuur)steen, schildpadschaal of uit graten van de grotere vissen. In een later tijdperk toen metaal werd uitgevonden maakten ze haken van ijzer en brons. Uiteindelijk door al deze jaren heen, vond men dreggen uit. Een dreg is onmisbaar voor een visser, ze worden in de volksmond ook wel een drietandige vishaak genoemd. Een andere benaming voor dreggen is “het opvissen van”, dat is tevens ook de functie van een dreg.

Waar dienen dreggen voor ? 

 Dreggen worden gebruikt bij de visserij met kunstaas en dood aas, op snoek of snoekbaars. Door middel van deze drie haken kun je het dood aas monteren aan 1 haak en zijn er nog 2 haken over om een vis te vangen.  

Soorten dreggen.   

Natuurlijk zijn deze dreggen er ook in verschillende maten, het is daarom van belang om de juiste dregmaat bij het juiste formaat aas gebruikt. Als beginnend visser is het daarom ook logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is belangrijk op het moment als je aasvis monteert, de haak van de dreg door het aas er van boven weer uit moet komen, de haak moet in de bek van de gevangen vis komen vast te zitten en niet alleen in het aasvis, je kunt dus daarom beter een te grote dreg hebben dan een te kleine. Daarnaast kijk je naar de haakbocht, deze moet ruim zijn.  

Nog even in het kort samengevat : de grootte van je aasvis bepaald de grootte van een dreg. 

Lood

Vislood zijn gewichtjes van lood die op verschillende manieren worden gebruikt tijdens het vissen. Vislood is gemaakt van 100 procent lood, maar kan ook gemaakt worden van een loodvrije metaallegering met onder andere aluminium. Daarnaast is een vislood ook donker en heeft een matte coating, dit zorgt ervoor dat het loodje niet reflecteert in het water zodat dit voor de vis niet afschrikt. De functie van lood is dat het wordt gebruikt als verzwaring van de vislijn om het aas op de juiste plek in het water te brengen zodat deze niet verschuift. Daarnaast is het door het lood makkelijker om in te gooien aangezien het de lijn verzwaard en hierdoor verder ingegooid kan worden en tot slot om de dobber uit te loden. 

Soorten lood  

Er bestaan verschillende soorten loodjes, met verschillende gewichten, vormen en functies.  

  • Knijplood : ook wel klemlood genoemd, dit loodje heeft een gewicht van 0.05 tot 2,5 gram. Dit loodje wordt in principe alleen gebruikt bij dobber die tot 10 gram drijfvermogen bezitten. Goed knijplood is zacht en doordat het zo zacht is, kun je dit lood met de vinger om de lijn knijpen. 
  • Bladlood : de dikte van het bladlood kun je vergelijken met het dikte van papier, je kunt daarom dit lood ook afknippen op de gewenste lengte. Het fijne van bladlood is dat je het kunt uitloden met zeer kleine dobber. Foutbeten komen daarom ook relatief weinig voor.  
  • Druppellood : dit lood kan vrij over de lijn lopen tot aan het stopperpunt (wartel/knoop), het wordt ook wel een schuiflood genoemd. Dit lood wordt net zoals het knijplood alleen voor de dobbervisserij gebruikt. Druppellood is verkrijgbaar in de gewichten van 0.25 tot 8 gram. Een belangrijke tip, zorg ervoor dat het zwaarste deel van de lood (de onderkant van de druppel), naar de haak toewijst, anders verwikkelt het lood zich in de lijn. 
  • Olijf-, en kogellood : ook dit is wederom een schuiflood, ze hebben een olijf of kogel vorm. Deze worden uitzonderlijk gebruikt bij zware dobber of bij bodemvisserij. Daarom is het van belang dat wanneer je dit lood over de lijn schuift, je hem aan de onderkant voorziet van een stopper of parel om de knoop te beschermen. Deze loodjes van er al vanaf 10 gram.  
  • Botlood : Deze loodjes hebben een zeskantige vorm, met een gewicht van 15 tot 150 gram. Botloodjes zijn geschikt voor bodemvisserij, wanneer er hard stromend water is en als men het aas op één bepaalde plaats op de bodem wilt houden.  
  • Wartellood : dit loodje is peervormig en heeft een ingegoten wartel of draadoog aan het einde van het loodlichaam. Wartellood wordt het meest gebruikt voor de bodemvisserij in zoet en/of zoutwater. Daarnaast heeft dit lood een groter oog, dit zorgt ervoor dat de lijn goed door het oog kan lopen. Er wordt vaak wel een glasparel onder het lood bevestigd om te voorkomen dat de knoop van de wartel in het oog van het wartellood klem raakt.  
  • Ankerlood : ankerlood wordt in de brandingsvisserij ingezet, dat wil zeggen dat dit lood relatief zwaar is, in vergelijking met andere loodjes. Dit lood wordt gebruikt bij zandige bodems en zeer sterke stromingen. Daarnaast zijn deze loodjes zeer buigzaam.  
  • Staand lood : Dit lood is ideaal in stilstaande wateren. Het zorgt ervoor dat het aas niet in een zachte bodem zinkt.  
  • Karper-, of anti tangle lood : de naam zegt het al “anti tangle”, dit lood zorgt ervoor dat de onderlijn niet verward raakt in het lood tijdens het inwerpen. 

Geef een reactie