Dood aas dobbers

De dood aas dobber

Wat is een dood aas dobber, wat is de functie van deze dobber, welke soorten zijn er en hoe monteer je een dobber. Genoeg vragen om te weten hoe een dobber in zijn werk gaat en wat er voor af gaat voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. In dit artikel wil ik jullie gaan vertellen hoe al deze bovenstaande aspecten in zijn werk gaan. Het is geen hogere wiskunde, maar het is het waard om het door te lezen.

Wat is een dood aas dobber?

Laten we beginnen met het begin, wat is nou eigenlijk een dood aas dobber en welke functie behoort bij een dobber ?
Een van de oudste en meest gebruikte technieken is (snoek)vissen met een dobber, hierbij wordt dood aas bevestigd aan de onderkant van een dobber. Een dobber is een onderdeel van de vislijn, ook wel een drijver genoemd. Dit is een handig hulpmiddel dat wordt gebruikt bij het vissen.
Uiteraard zit een dobber niet voor niets aan de vislijn bevestigd, het heeft namelijk een paar belangrijke functies :

  • De dobber wordt gebruikt als een beetindicator, dit houd in dat wanneer je een vis beet hebt, je dit kan zien aan een dobber, de dobber drijft in dit geval weg of verdwijnt onder water.
  • Aan de plaats van een dobber zie je waar de dreg zich bevind, een dreg kan dan preciezer op een plek geplaatst worden.
  • En tot slot zorgt een dobber ervoor dat het dood aas niet vast komt te zitten op eventuele dicht begroeide plekken of tussen stenen.

Het voordeel van vissen met een dobber is dat aas op elk gewenste diepte kan worden aangeboden aan een vis, uiteindelijk ideaal op wateren met veel begroeiing of stenen.

Soorten dood aas dobbers.

Er worden bij dood aasvissen twee soorten dobbers gehanteerd namelijk de “sleepdobbers” en de “onderwaterdobbers”. Je kunt met deze 2 soorten dobbers spelen met de wind, stroming en beweging van het water. Een klassieke snoekdobber houdt het aasvis op de gewenste diepte en registreert de aanbeet.

Sleepdobbers.

Met de sleepdobber ervaar je minder weerstand als je gaat varen, deze dobber is bedoeld om een aasvis te slepen zonder dat deze onderduikt. Er zijn verschillende sleepdobbers voor verschillende situaties, van kalme wateren tot snel stromend water. Daarnaast zijn sleepdobbers ook in verschillende drijfvermogens, afstemmend op het formaat van het dood aas. Deze dobbers zijn ontworpen dat de lijn tijdens het varen in of onder de dobber wordt klemgezet of mee gesleept kan worden, hierdoor is er zekerheid dat je op de diepte sleept die op dat moment door jou wordt bepaald.

Onderwaterdobbers.

Vaak sleepten we dan met sleepdobbers en onderwaterdobbers. Het voordeel van de onderwaterdobber is dat de aasvis continu vlakbij de bodem kan worden aangeboden. De onderwaterdobber kan met name op waters met een grillig bodemverloop van pas komen. Bij een aanbeet geven we de stek wat extra aandacht (die ene roofvis zit er waarschijnlijk niet voor niets denken we dan) door bijvoorbeeld aan te meren. Afhankelijk van het aantal aanbeten blijven we dan hangen op deze stek, of slepen we door.

Een dobber met zeil maakt daarnaast gebruik van de wind om de aasvis te verplaatsen. Deze is vooral voor de kantvisser erg interessant omdat je zo ook zonder boot grote stukken water actief kunt afvissen. De slankere sleepdobber tenslotte, deze heeft minder weerstand tijdens het varen,
Het spreekt voor zich dat de zeildobbers hiervoor het beste geschikt is.

De juiste dobber kiezen.

Het is belangrijk om te weten welke dobber je nou moet kiezen, er zijn veel verschillende dobbers in allerlei soorten maten en kleuren. Hieronder wordt uitgelegd welke dobber je het beste kan gebruiken bij dood aas vissen en waarom je deze dobber kiest.
In tegenstelling tot levend aas, zal dood aas niet meer vluchten. Dood aas trekt je dobber niet mee en beweegt niet onder water. Snoeken en snoekbaarzen zijn intelligente roofvissen en weten hoe levend en dood aas zich gedraagt, ze weten dat dood aas niet meer beweegt, het kost weinig energie om dit aas te pakken. Daarnaast weten ze ook dat zodra ze het dode aas te pakken hebben en er enige weerstand is, in dit geval door bijvoorbeeld een dikke ronde dobber, het dode aas net zo snel weer los laat. Dit betekend dat je kans is verkeken en er geen vis aan je haak zit.
Maar nu is de hamvraag : Als ik met een dobber wil gaan vissen, welke dobber moet ik dan wel gebruiken? Gebruik in dit geval een slanke langwerpige dobber, deze levert minder weerstand en wordt makkelijker onder water getrokken, waardoor een roofvis niet door heeft dat de rest van een hengel hier aan is bevestigd.

Montage dood aas dobbers.

Voordat je met dobber kan gaan vissen, zijn er nog een aantal stappen die aan voorafgaan. Wanneer je een dobber vast zet op een lijn, gebruik je stuitjes, ook wel stoppers genoemd. Een stopper is van rubber gemaakt en is gemakkelijk te monteren op een lijn. Je gebruikt een stopper bij dobbers waarvan de ogen vrij groot zijn. Vaak worden stuitjes daarom in combinaties met rubberen kraaltjes gebruikt. Een kraaltje heeft een grotere diameter dan het stuitje en voorkomt dat de dobber over het stuitje heen schuift. Een ander voordeel van een rubberen kraal is dat wanneer het tegen een rubberen stuitje aankomt, de dobber afremt, rubber op rubber remt namelijk af. Je schuift dus als eerst het stuitje op de lijn en daarna het kraaltje.
Voor roofvissen is het beter om een slanke langwerpige dobber te nemen, deze dobber kan worden gemonteerd worden door het het oogje onderaan of in-line te bevestigen. In-line bevestigen wordt mee bedoeld dat de lijn door het midden van de dobber wordt gestoken.